Guusje
Van ’t Vaertse Hoekske

© Anne-Marie van Bakel     E: info@vaertsehoekske.nl     T: +31(0)736560545

De Friese Stabij

 

Geschiedenis in het kort

De Stabij komt, evenals de Wetterhoun, uit Friesland, vooral uit het Friese Woudengebied (het oosten en zuidoosten van Friesland). Het ras bestaat waarschijnlijk al sinds 1800 en werd in 1942 door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend. De voorvaderen moeten waarschijnlijk gezocht worden bij de spanjoel (of spaniël), die tijdens de Spaanse bezetting meegekomen waren naar het noorden.

Het is een staande hond, die gebruikt werd voor de jacht op haar- en veer wild.
De Stabij was destijds een hond van ‘de kleine (eenvoudige) man’, die hem terzijde stond bij de jacht, dienst deed als vanger van mollen en bunzingen, optrad als waakhond en soms ook als trekhond werd gebruikt.

Het is een veelzijdige hond die tegenwoordig als gezelschapshond wordt gehouden. Buiten Nederland wint de Stabij aan populariteit in Denemarken en Zweden. Hier wordt, in samen-werking met onze ras vereniging, inmiddels op kleine schaal gefokt. Ook in Amerika zijn tegenwoordig enkele Stabij's te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stabijhoun behoort tot rasgroep 7

STAANDE JACHTHONDEN.

 

Gebruik

Het is nog niet zo heel lang gelden dat de Stabij uitsluitend leefde op het Friese platteland en zich op en rond de boerderij of de arbeiderswoning "noflik" (behaaglijk) voelde. De omschakeling van het sobere, kalme en rechtlijnige leven als boeren hond naar het stadse leven als gezelschapsdier betekende een forse omschakeling.

Het uitstekende karakter maakt de Stabij geschikt als huis hond, maar dan wel een hond die dagelijks veel beweging nodig heeft! De Stabij is een goede gezinshond, die zich aan het ´stadsleven´ heeft weten aan te passen, maar van het buitenleven houdt en graag met zijn/ haar baas in ´weer en wind´ de natuur in gaat.

De Stabij is een prima werk hond, die, mits goed opgeleid, ook voor de jacht geschikt is.

Ondanks zijn open en tamelijk onbevangen karakter kan een Stabij in een drukke omgeving wat nerveus ogen. In huis is hij echter rustig en geduldig.

 

 

Bruinbont "platen"

 

Zwartbont "mantel"

 

Zwartbont “platen”

 

Zwartschimmel

 

De informatie op deze pagina is overgenomen van de website van de Nederlandse Verenging van Stabij- en Wetterhounen. Voor meer informatie over de Stabijhond verwijs ik u dan ook graag naar de website van de NVSW.

Terug naar boven